Olika tekniker

 

Fondning

För att fonda använder man en stöpelsudd (tät sudd av skumplast) eller en så kallad stöpplare. Vid stora ytor är det bäst med en stöppelsudd. Finns på rulle något som kallas änglahud som kan läggas på stöppeln för extra fin fondning. För att avgränsa en yta använd täcklack. Det går också bra med speciell maskeringstejp för att avgränsa ytan. Tejp finns att köpa ibland i butiker som säljer ritmaterial. Stöppla med lätta tag tills ytan blir jämn. Ofta stöpplas ytan 2 gånger för att få ett djup i färgen.

Randning

Det är viktigt att porslinet står i mitten på randskivan. Doppa penseludden något i vatten och ta färg i penseln. Prova med olika penselstorlekar. Ju hårdare penseln trycks mot porslinet desto bredare linje. Randskiva finns att köpa i butiker som säljer porslinsmålningsmaterial.

Sprängning

Blanda fluss och målarmedia ganska tjockt och stöppla på porslinet. Strö sedan på glassand. Efter bränningen skrapas den spruckna porslinsytan bort. Det kan vara fint att lägga guld, silver eller lyster på en sprängd yta.

Sandning

Blanda glasfluss och målarmedia och stöppla på porslinet. Sanden ska sedan skrapas bort efter bränning och ger då en ojämn yta på porslinet. Ett sandarbete kan vara mycket effektfullt med olika sandsorter. Man kan även låta sanden sitta kvar på porslinet men då ska man stöppla med fluss blandat med målarmedia istället för glasfluss.

Textning och pennteckning

Vid textning använd en stålpenna. Blanda färgpulvret med hjälpmedia, textolja. Att texta snyggt kräver övning. Dra stålpennan långsamt så att färgen hinner rinna ur. Tryck inte för hårt då kan det komma för mycket färg.

Lyster

Lyster kräver snabbt handlag. Försök att arbeta över hela ytan som skall lystras. Stöppla till det "smackar". Tycker man att det torkar för snabbt använd en droppe lavendelolja i lystern. Lyster är inte vattenlöslig utan använd aceton vid rengöring.

Urskrap

Efter att ha lagt en fond och låtit den lufttorka kan man göra ett urskrap. Använd ett skrapstift och skrapa fram ett motiv, linjer etc. Borsta försiktigt bort stoftet med en torr pensel.

Guld och silver

Guld och silver köps i små flaskor och priset följer dagskursen. Om guldet torkar så använd lite förtunning. Gulet ska inte brännas för många gånger utan läggs ofta på till sista bränningen.

 

Ann-Christine

 

 

 

Miac Webdesign Copyright © 2011

porslin.miac.se